Toverwoudcreatief

maken wat er nog niet was


Mariëlle van Woudenberg (geb. 1960 in Arnhem)

Na 35 jaar onderwijs voor de klas, wilde ik me meer bezighouden met schrijven en schilderen. Woensdag 14 maart  ga ik starten met teken/schilderlessen om 14.00 uur. De les duurt ongeveer 2 uur en de leerlingen mogen vrij experimenteren met het materiaal. Als zij een steuntje in de rug nodig hebben is het mogelijk om volgens opdracht te werken. Het tarief is € 118,50 per kwartaal.

Op dit moment probeer ik sociale situaties en sportfiguren neer te zetten die opvallend en kenmerkend zijn voor deze tijd. (Minibieb, skateborder, Niels Holgerson en de meisjes met de oortjes in de audiotour wereld kampioen hockey) Ik vraag me af tijdens het schilderen, hoe het publiek in een andere tijd naar mijn schilderijen zal kijken. Herkennen zij het verhaal dat ik heb willen schilderen en hoe zouden de mensen op het schilderij van Jan Steen dat ik suggestief heb weergegeven, naar deze tijd kijken. Daarom vliegt de papegaai uit zijn schilderij over het gehele tafereel van beide tijden. Al mijn schilderijen zijn een studie, waar ik me door verschillende kunstenaars heb laten inspireren, zoals Vincent van Gogh, Marc Chagal, Pieter Breugel de Oude, Pieter de Hoog en Frans Marc. In mijn verhaal probeer ik emotie over te brengen, met een tintje humor en vrolijkheid en neigend naar het surrealisme. Het liefst schilder ik in een groep, waar we elkaar in het gesprek inspireren en de sterke kanten van het elkaars werk benadrukken wat voor mij heel waardevol is. Door over kunst te praten en elkaars schilderijen te bespreken, krijgt mijn idee een duidelijkere vorm. Ik vind het niet belangrijk dat mijn schilderij exact moet lijken op het voorwerp of het portret dat ik op het doek probeer te krijgen. Het zijn de vlekken die door hun toonwaarden het voorwerp neerzetten en uiteindelijk door te suggereren het onderwerp weergeven. Tijdens het schilderen vraag ik me af of het idee dat ik wil schilderen duidelijk bij het publiek overkomt. Ik wil me niet conformeren aan een stroming maar voel me het beste thuis bij het expressionisme, surrealisme en het fauvisme. Ik verdiep me graag in het vakmanschap van het schilderen en het schrijven en ben verbaasd over de overeenkomsten tussen beide vakgebieden.

Wie wil er niet spelenderwijs wijs worden?

Ik hou van dieren en gebruik de aquarellen om mijn prentenboeken te illustreren.  De boekjes van ‘Het Roodborstje, Konijn, Sven en Het Puttertje, zijn in 2017 gepubliceerd. Het zijn helende verhalen gebaseerd op N.L.P. interventies. Ze zijn bedoeld voor kinderen van een jaar of 8 en ouder maar inmiddels heb ik ervaren dat de boekjes ook volwassenen aanspreken. De boekjes zetten aan tot het gesprek. Het boekje van het Roodborstje gaat over pesten en hoe je ermee om kunt gaan. Het boekje van Het Puttertje gaat over de delen die wij allemaal als persoonlijkheid in ons hebben en dat deze delen in het gesprek, van elkaar kunnen leren. Het boekje over Konijn gaat over faalangst en het verhaal van Sven is een kerstverhaal.

Op de site van toverwoud.nl en toverwoud.org kunt u hierover meer lezen of op mijn facebookpagina van toverwoudcreatief. Mijn mailadres is: 5toverwoud@gmail.com

     


 

 

 
 
 
E-mailen
Bellen